Slatka jela

Domaća pita od svježeg sira

2h i 15 min

Ingredients:

Tijesto:
» 500 g oštrog brašna
» ½ žličice praška za pecivo
» 250 g MEGGLE maslaca
» 150 g šećera
» 2 žumanjka
» 90 g MEGGLE kiselog vrhnja
» 1 žlica naribane limunove korice
» 1 prstohvat soli

Nadjev:
» 2 jaja (odvojeno žumanjci od bjelanjaka)
» 200 g šećera
» 500 g MEGGLE svježeg sira
» 180 g MEGGLE kiselog vrhnja
» 1 žličica naribane limunove korice
» 12 g vanilin šećera
» 80 g grožđica
» šećer u prahu za posipanje

Preparation:

Tijesto:
U zdjelu prosijemo brašno, dodamo prašak za pecivo, sol, šećer i promiješamo. Prstima u brašno utrljamo komadiće maslaca dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica. U zasebnoj zdjelici istučemo jaje, dodamo kiselo vrhnje i naribanu koricu limuna, izmiješamo sastojke te ih pomiješamo sa smjesom od brašna i maslaca. Od sastojaka rukama nježno izradimo prhko tijesto i oblikujemo grubu kuglu (ne prejako, jer što se tijesto jače mijesi, pita će biti tvrđa). Tijesto zatim omotamo prozirnom kuhinjskom folijom i ostavimo ga u hladnjaku da miruje 30 minuta.

Nadjev:
U zdjelu stavimo ocijeđeni svježi sir, dodamo kiselo vrhnje, šećer, naribanu limunovu koricu, vanilin šećer, grožđice, dva žumanjka i izmiješamo sastojke. U zasebnu zdjelu stavimo dva bjelanjka, od njih istučemo čvrsti snijeg i lagano ga umiješamo u smjesu sa svježim sirom.

Slaganje kolača:
Odmoreno tijesto podijelimo na 2 jednaka dijela i svaki izvaljamo na veličinu vatrostalne posude (35x22x6). Jedno izvaljano tijesto stavimo na dno vatrostalne posude i na nekoliko mjesta ga izbodemo vilicom da se bolje peče. Preko njega rasporedimo pripremljeni nadjev od svježeg sira i prekrijemo ga drugom polovicom tijesta, koju također izbodemo vilicom da pare koje nastaju tijekom pečenja lakše isparavaju.

Pečenje pite:
Ovako pripremljen kolač stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, na najnižu rešetku, po prilici 1 sat i 15 minuta. Gotov kolač ostavimo da se ohladi.

Posluživanje kolača:
Prije posluživanja, domaću pitu od svježeg sira narežemo na kocke i posipamo šećerom u prahu.