Kuglof u vinu
Ingredients:
» 4 jaja
» 270 g šećera
» ½ žlice naribane limunove korice
» 160 g krušnih mrvica
» 30 g MEGGLE Alpinesse classic maslaca
» 350 ml suhog bijelog vina
» 20 ml limunovog soka
» 40 ml narančinog soka
» 1 korica cimeta
» 3 klinčića
» 1 žlica narančine korice (oguljene na tanke trakice)
» 10 zrna bijelog grožđa
Preparation:
Prije svega u dvije zdjele odvojimo žumanjke od bjelanjaka. U zdjelu sa žumanjcima dodamo 100 g šećera, naribanu limunovu koricu i miksamo 4-5 minuta dok ne dobijemo jednoličnu kremu. Zatim očistimo metlice miksera i možemo istući snijeg. Čim se napravi pjenica dodamo 70 g šećera i bjelanjke istučemo do kraja. Zatim ¼ snijega stavimo u zdjelu s tučenim žumanjcima i dobro izmiješamo. Potom dodamo preostali snijeg i polovicu krušnih mrvica te nježno izmiješamo u jednoličnu smjesu. Kalup za kuglof premažemo maslacem, posipamo preostalim krušnim mrvicama, te višak mrvica istresemo.
Mješavinu žumanjaka i snijega premjestimo u kalup, ravnomjerno rasporedimo i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 30 minuta. Za to vrijeme u lonac stavimo 100 g šećera, ulijemo bijelo vino, limunov sok, narančin sok, dodamo klinčiće, cimet u kori, trakice narančine kore, prepolovljena i odkoštena zrna grož a i kada zavri, kuhamo 3-4 minute. Gotov kuglof izvadimo iz pečnice i ostavimo da se ohladi, zatim ga polako prelijevamo kuhanim vinom da upije što više tekućine, narežemo na kriške i poslužimo.