Pita od jogurta
Sastojci:
Za tijesto:
» 200 g MEGGLE Alpenbutter maslaca (sobne temperature)
» 4 žumanjka
» 100 g šećera
» 400 g brašna
» 1 prašak za pecivo
» 1 vanil šećer
Za kremu:
» 4 bjelanjka
» 550 g MEGGLE čvrstog jogurta
» 2 čaše MEGGLE kiselog vrhnja 12% mm
» 5 žlica oštrog brašna
» 200 g šećera
» 1 vanil šećer
» 1 limun šećer
Priprema:
Tijesto:
U posudi pomiješajte sve sastojke. MEGGLE maslac narežite na listiće te rukama zamijesite tijesto. Čim se tijesto malo spoji, prebacite ga na stol gdje ćete ga nastaviti mijesiti (skupljajte mrvice okolo i spajajte tijesto). Mijesite nekoliko minuta dokle god ne dobijete lijepu kuglu. Tijesto prepolovite na 2 dijela od oko 400 g i stavite ih u zasebne vrećice. Jednu polovicu tijesta spremite u hladnjak (onu koju ćete valjati za dno), a drugu u zamrzivač (onu koju ćete ribati) na 30 minuta. Dok se tijesto hladi pripremite kremu.
Krema i slaganje pite:
Pećnicu upalite na 190°C i ostavite da se grije. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Zatim im dodajte MEGGLE čvrsti jogurt, MEGGLE kiselo vrhnje, brašno, šećer, vanilin šećer i limun šećer (ili koricu limuna). Još kratko sve izmiksajte samo da se spoji i ostavite sa strane. Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i u nju stavite masni papir. Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte ga na masni papir i slobodno ga malo pobrašnite s gornje strane, da vam se ne lijepi za valjak. Premjestite tijesto zajedno s papirom u tepsiju. Na tijesto stavite kremu i poravnajte je.
Izvadite ono drugo tijesto iz škrinje i naribajte ga na pitu pomoću krupne rende. Pecite pitu oko 35-40 minuta (dok ne porumeni).