Rižoto sa zlatnim šampinjonima
Ingredients:
» 40 g zlatnih šampinjona
» oko 1.5 l vode (zavisi od riže)
» 1 srednja glavica crvenog luka
» maslinovo ulje
» MEGGLE Alpenbutter maslac
» 300 g riže
» 1.5 dcl bijelog vina
» parmezan
» sol
» papar
Preparation:
Zlatne šampinjone prelijte s oko 0.5 l vruće vode i ostavite ih da odstoje oko 10 minuta. Za to vrijeme isjeckajte luk na sitne kocke. Kada šampinjoni omekšaju, izvadite ih iz vode, a vodu procijedite kroz gustu cjediljku kako bi odstranili tvrđe komadiće. Smeđu vodu od šampinjona sačuvajte.
U tavu ulijte malo maslinovog ulja i stavite žlicu MEGGLE Alpenbutter maslaca. Kada se masnoća zagrije, dodajte crveni luk. Pržite dok ne postane staklast, potom dodajte rižu te dobro promiješajte. Kada riža postane staklasta, dodajte vino. Ostavite par minuta da se krčka, odnosno dok alkohol ne ispari. Kada ispari, prvo dolijte vodu u kojoj su bili šampinjoni. Smanjite na srednju vatru, ostavite rižu da se kuha, povremeno promiješajte. Kako riža bude upijala vodu, nastavite s postepenim dodavanjem vode sve dok riža ne bude kuhana.
Kada je riža gotova, dodajte sol, papar, nasjeckane šampinjone i par žlica MEGGLE Alpenbutter maslaca. Po želji umiješajte parmezan i pospite rikolom.