Fileti lososa s bijelim umakom od limete
Sastojci:
» 4 fileta lososa
» 160 g mrkve
» 160 g poriluka
» 80 g celera
» 80 g crvene paprike babura
» 80 g MEGGLE maslaca
» 20 ml maslinovog ulja
» sol i biber
Za umak:
» 80 g MEGGLE maslaca
» 80 g luka isjeckanog na kockice
» 4 režnja češnjaka
» 1 lovorov list
» 60 g brašna
» 800 ml ribljeg ili povrtnog temeljca
» 4 limete
» 220 ml MEGGLE vrhnja za kuhanje
» sol, biber, kurkuma
Priprema:
Filete lososa lagano marinirajte u maslinovom ulju, uz dodavanje soli i papra, te ih potom ispeći na roštilju ili grill tavi. Povrće izrežite na vrlo tanke trake i blanširajte u kipućoj vodi otprilike 30 sekundi. Nakon blanširanja povrće odmah stavite u ledenu vodu tako da zadrži boju. Neposredno prije posluživanja povrće prodinstajte na maslacu (da ostane hrskavo). Za umak propržite sitno nasjeckani češnjak i luk s lovorovim listom. Dodajte brašno i kratko sve kuhajte, a zatim zalijte temeljcem. Iscijedite sok od limete i dodajte ga u kipući umak i nastavite kuhanje. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje da prokrčka. Izvadite lovorov list, i sve umutite štapnim mikserom. Pečenu ribu i povrće zalijte aromatičnim bijelim umakom i poslužite s tankim kriškama limete.